Saç Dökülmesi Belirtileri ve Nedenleri

saç dökülmesi
saç dökülmesi

Saç dökülmesi kafa derinizde görülmemekle birlikte tüm vücudunuzu görünebilir, geçici ve kalıcı durumları da görülebilir.Hormonal bozukluklar, tıbbi durumlar veya yaşlanmak da saç dökülmesi için etki de olabilir. Herkesin kafasından saç dökebilir, ancak erkeklerde saç dökülmeleri daha yaygındır.

Kellik belirtileri saç derinizden saçınızın dökülmesine işaret eder. Yaşlanma ile birlikte kalıtsal saç dökülmesi, kelliğin en başta gelen belirtileridir. Bazı insanlar kelliğin ilerlemesine izin vermeyi tercih eder. Diğerleri peruk, makyaj malzemeleri, şapkalar veya eşarplarla örtebilir. Kimisi ise tedavi yöntemlerini araştırır.

Saç dökülmesi tedavisine başlamadan önce saç dökülmesinin nedeni ile ilgili doktorunuzdan bilgi almanızı tavsiye ederiz.

Saç Dökülmesi Semptomları

Saç dökülmesi, nedenine bağlı olarak birçok farklı şekilde görünebilir. Birden veya yavaş yavaş ortaya çıkabilir ve sadece kafa derinizi değil tüm vücudunuzda etkisi ortaya çıkabilir.

Saç dökülmesinin belirti ve semptomları şunları içerebilir:

  • Başın tepesinde kademeli incelme. Bu, insanları yaşlandıkça etkileyen en yaygın saç dökülmesidir. Erkeklerde saç genellikle alındaki saç çizgisinde çekilmeye başlar. Kadınlar tipik olarak saçlarında geniş bir bölüme sahiptir. Yaşlı bayanlarda giderek artan bir saç dökülmesi modeli, gerileyen bir saç çizgisidir.
  • Dairesel veya düzensiz kel noktalar. Bazı insanlar da saçkıran şeklinde kafa derisinde, sakalında veya kaş civarlarında yuvarlak dairesel veya küçük dairesel kel noktalar halinde saçları dökülmeye başlar. Saç dökülmeden önce cildiniz de kaşıntı veya ağrıl belirtileri görülebilir.
  • Saçın aniden dökülmesi. Fiziksel veya duygusal olarak yaşanan şoklar saçın renk değiştirip veya dökülmesine neden olabilir. Saçınızı tararken, yıkarken elinize toplu saç gelebilir bir avuç saç civarında saç çıkabilir. Bu tip saç dökülmesi genellikle genel saç dökülmesine neden olur ancak geçicidir devamlılığı pek nadir görülür.
  • Tüm vücutta kıl dökülmesi. Kanser için kemoterapi gören hastalarda ve tıbbi ilaç kullanımında tedavi edilirken vücudunuzun her yerinde kıl dökülmesine neden olabilir. Sonucunda saç genellikle uzar.
  • Saç derisine yayılan ölçek lekeleri. Bu bir saçkıran belirtisidir. Kırık saç, kızarıklık, şişlik ve bazen sızıntı eşlik edebilir.

Ne zaman bir doktora görünmeli

Sizde veya aileniz fertlerinde saç dökülmesinden rahatsızsanız ve tedaviye devam etmek istiyorsanız sağlık için doktorunuza görünün. Saç tellerinde azalma (frontal fibrozan alopesi) yaşayan kadınlar için, önemli ölçüde kalıcı kellikten kaçınmak için erken tedavi hakkında doktorunuzla konuşun.

Saç Dökülmesi Nedenleri

İnsanlar genelde günde farkında olmadan 50 ila 100 arası saç telini kaybederler. Tabi fark etmedikleri bir şey daha vardır yerlerine yeni saç telleride çıkmaktadır. Saç dökülmesi, yeni saç dökülen saçların yerini almadığında ortaya çıkar.

Saç dökülmesi aşağıdaki maddelerle alakalıdır.

  • Aile geçmişi (kalıtım). Saç dökülmesinin en başlardaki nedeni, yaşlanma ile gerçekleşen kalıtsal bir durumdur. Bu olaya androjenik alopesi denir. Genellikle yavaş yavaş gerçekleşmektedir ve herkeste olma olasılığı yüksektir. Erkeklerde uzaklaşan bir saç çizgisi ve kel noktalar ve kadınlarda kafa derisinin tepesi boyunca saç incelmesi gibi.
  • Hormonal değişiklikler ve tıbbi durumlar. Hamilelik, doğum, menopoz ve tiroid sorunlarına bağlı hormon bozuklukları dahil olmakla birlikte kalıcı veya geçici saç dökülmeleri ortaya çıkabilir. 
  • İlaçlar ve takviyeler. Kanser, depresyon, kalp problemleri, şeker ve yüksek tansiyon için kullanılan ilaçlar yan etki göstermektedir.
  • Kafaya radyasyon tedavisi. Saç, eskisi gibi geri çıkmayabilir.
  • Çok stresli bir olay. İnsanlar fiziksel veya duygusal bir şoktan birkaç ay sonra saç dökülmesi yaşayabilir. Bu tip dökülmeler kısa sürer veya geçici olabilir.
  • Saç stilleri ve tedaviler. Saçları sürekli sekillendirme veya saç örgüsü veya saçlarınızı düzleştiren aletler, çekiş alopesi adı verilen bir tür saç dökülmesine yol açar. Yara izi oluşursa, dökülmeler kalıcı olabilir.

Saç dökülmesini Önlemek

Kelliklerin çoğu genetik yani soydan gelen ırsi dedikleri şekilde olur. Bu tip saç dökülmeleri önlenemez.

Bu ipuçları, önlenebilir saç dökülmesini önlemenize yardımcı olabilir:

  • Saçınıza nazik davranın. Saçlarınızı açmak için tarak ile veya başka bir yardımcı alet ile zorlamayın. Özellikle saçınız ıslakken, tararken çekiştirme yapmaktan kaçının. Geniş dişli bir tarak, saçın gerilmesini önlemeye yardımcı olabilir. Düzleştiriciler, bukle maşaları, jöle, vaks gibi maddeleri kullanmayın. Saçta bulunan toka vs süslendiren malzemeleri kullanmayın.
  • Saç dökülmesine neden olabilecek ilaç ve takviyeleri doktorunuza danışın yan etkilerini kesinlikle okuyun.
  • Saçınızı güneşten ve diğer ultraviyole zararlı ışın kaynaklarından koruyun.
  • Sigara içmeyi bırakın. Bazı yapılan araştırmalar erkeklerde sigara ve kellik arasında bir ilişki olduğunu söylüyor.
  • Kemoterapi ile tedavi görüyorsanız doktorunuzdan saçlarınızı koruyacak bir şey isteyin.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.