Kış Aylarında Turp Yemenin ve Turp’un Faydaları

Turp’un Faydaları

Kış geldi artık turp yeme vakti. Pazarlar çok sayıda taze mevsimlik ürünlerle dolup taşıyor. Kış aylarında özellikle meyve ve sebzeler bol miktarda bulunur. Taze olmaları nedeniyle müşterileri kendi başlarına davet ediyor gibi görünüyorlar.

Yenilebilir bir kök sebze olan turplar, yaşamsal tıbbi ve salataların vazgeçilmezlerinden olmaları nedeniyle çok sağlıklıdır. Ayrıca yaprak, çiçek, bakla ve tohumlardan itibaren bitkinin tüm kısımları tüketilir. Turplar, karakteristik yağ bileşenlerinin bolluğu nedeniyle, parçası olduğu her yemeğe keskin biberli bir tat katar ve çiğ, pişmiş veya turşu olarak yenebilir.

Turpun faydaları ve diyetinize dahil etmenin yolları.

Diyabet riskini azaltır

Turp, kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabilecek kimyasal bileşikler içerir. Turpu yemek ayrıca vücudunuzun doğal adiponektin (bir protein hormonu) üretimini artırır. Bu hormonun daha yüksek seviyeleri, insülin direncine karşı korunmaya yardımcı olabilir. Turplar ayrıca diyabet oluşumunu engellemeye yardımcı olan bir antioksidan içerir.

Karaciğer fonksiyonunu geliştirir

Turplar, karaciğerin detoksifiye olmasına ve hasara karşı iyileşmesine yardımcı olan bileşikler içerir. Bu bileşikler ayrıca böbreklerin toksinleri atmasına yardımcı olur.

İyi kalp sağlığına yardımcı olur

Turplar, antioksidanlar ve kalsiyum ve potasyum gibi mineraller açısından zengindir. Bu besinler yüksek tansiyonu düşürmeye ve kalp hastalığı riskinizi azaltmaya yardımcı olur. Turplar ayrıca kan akışını iyileştiren iyi bir doğal nitrat kaynağıdır.

Anti-kanser özelliklerine sahiptir

Turp, hücreleri kansere neden olan genetik mutasyonlardan koruma ve ayrıca tümör hücrelerinin büyümesini önleme potansiyeli olan bol miktarda glukozinolat içerir. Kansere neden olan maddeleri ortadan kaldıran ve tümör gelişimini engelleyen kükürt bileşikleri parçalanır.

Turp sindirime yardımcı olur

Turp, diyet lifi bakımından zengindir ve sindirim sistemine, sindirim sürecini uyaran bol miktarda kaba yem sağlar. Yüksek lifli diyet, atıkların bağırsaklardan taşınmasına yardımcı olarak kabızlığı önler. Bunların yanı sıra turp, safra salgılanmasını düzenler, karaciğer ve safra kesesi sağlığını korur.

Turp mantar enfeksiyonuyla savaşır

Turpun doğal antifungal özellikleri mantar enfeksiyonlarını önleme özelliğine sahiptir. Yaygın mantar enfeksiyonlarında hücre ölümüne yol açan bir antifungal protein ile donatılmıştır.

İdrar sorunlarını Turp tedavi eder

Turpun suyu, iltihabı azaltmak ve idrar yolu bozukluklarıyla ilişkili yanma hissini hafifletmek için en iyi sonucu verir. Ayrıca, vucutta biriken fazla toksinlerin atılmasında rol oynar. Böylelikle böbrek ve idrar yolundaki enfeksiyonların önlenmesinde etkilidir.

Turp ‘u diyetinize dahil etmenin 5 yenilikçi yolu

1. Beyaz sirke ve sarımsak, karabiber, rezene tohumu, kişniş tohumu, pul biber ve hardal tohumu gibi çeşniler kullanarak kendi turp turşunuzu yapın.

2. Taze salataya dilimlenmiş turplar ekleyin

3. Marul ve dilimlenmiş turp ile bir hamburgerinizi doldurun.

4. Bir sebze tabağına turplar ekleyin ve sos yapın.

5. Turpları fırında biraz sarımsak ve zeytinyağı ile kavurun.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.