Kepek Nedir? Kepek Neden Oluşur? Kepek Nasıl Geçer ?

Kepek Nedir?

Kepekler, aşırı ölü deri hücrelerinin kafa derisinde birikmesinin bir sonucudur. Saç derisinde ölü deri hücresi birikimi doğal bir fizyolojik süreçtir. Her insanın saç döngüsünün bir parçasıdır. Ancak ölü deri pullarının aşırı birikmesi saç derisinin kaşınmasına ve pul pul olmasına neden olur. Bununla ilişkili pullar ve kaşıntı , kepek olarak adlandırılır.

Kepeğe karşı neler yapılabilir?

Saç dökülmesine karşı bir çok doğal yöntemler varken benzer şekilde, kuru bir saç derisi de cildin pul pul dökülmesi görülebilir. Her dökülme kepek olmazken, farklı nemlendirme ürünleri ve kepek şampuanları kullanılarak tedavi edilebilir.

Yağlı Saçlar

Genelde yağlı bir saç derine sahipsen, saçına doğru bakmazsan daha sık kepek problemi yaşıyor olabilirsin. Kafa derisi üzerinde aşırı yağ üretimi kepeğe bir zemin hazırlar. Saçlarda yağlanma, maya büyümesini teşvik eden kepeklere neden olabilir ve bakteriler daha sonrasında mantar enfeksiyonuna hangi yol açabilir.

İpucu: Yağlı bir saç derisine sahipseniz saçınıza ellemekten kaçının çünkü bu durumda durumu daha da kötüleştirebilir ve yağlanmanın önüne geçilmez bir hal alabilir.

Yaş Problemi

Belirli yaşlar kepek oluşumunda etkili nedenlerinden biri olabilir. Uzmanlar 16-25 yaş arasındaki kişilerin daha sık kepek yaşadığını analiz ediyor. Kepeğin tekrar devam etme nedeni, bu yaş grubunda yağ bezlerinin aktivitenin zirvesinde olması olarak açıklıyor. Saç derisindeki bezler sürekli yağ üretir. Bu yaş grubu arasında sebum üretimi hızlanır. Bu nedenle, kepekler daha inatçıdır ve yeniden ortaya çıkması muhtemeldir.


İpucu: 
Kepeği tedavi etmek için ayda bir saç bakımı yaptırabilirsiniz.

Kuru ciltler ve kepek

Kuru saçların derisi nem kalmaz ve bu kepeğe neden olabilir. Aşırı şampuanlama, saç derisinin doğal yağlarını soyarak daha fazla kuruluğa, kaşınmaya ve pul pul dökülmeye neden olabilir.

İpucu: Saç deriniz için nemlendirici bakımlarla kendinizi şımartın. Kepeğe karşı en iyi şampuan  denilince akla gelen büyük firmaların kuru ciltler için olan şampuanlarını tercih edin.

Egzersiz yapmak

Uzun aralıklarla sıkı egzersiz yapıyorsanız, kesinlikle terlemeye yatkınsınızdır. Bir terli saç derisi üzerinde biriken yağ üretimi olduğu için kepekler de artış olur. Bu nedenle, antrenman yaptıktan sonrasında saçta kepek olmaması için saçınızı yıkamak çok önemlidir.

İpucu: En iyi saç bakım ürünleri egzersiz rutininize göre ayarlanmalıdır. Saçlarınızı sağlık için egzersiz sonrasında yıkamaktan kaçınmayın.

Duygusal rahatsizlik ve Kepek

Araştırmalar, stresin kepeğe neden olan başka bir büyük faktör olduğunu gösteriyor. Aşırı stres , bedensel işlevleriniz üzerinde büyük bir sıkıntı yaratır. Stresli olduğunuzda, yeme bozuklukları ve düzensiz rutinler kepeğe neden olan durumlara yol açabilir.

İpucu: Gevşemeye ve saç bakım ürünleri ile kendinizi şımartmaya çalışın.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.