Geceleri neden aniden uyanırız? Sebepleri nelerdir?

Herkes muhtemelen yaşamının bir noktasında geceleri aniden uyanmıştır (hipnik kas seğirmesi yaşamıştır) . Kaslarınızın ani hareketinden dolayı sarsıldığı zaman küçük seğirmeler oluşur ve geceleri aniden kaldırarak yatağınızda dik oturmanıza neden olur. Kısa bir süre sonra tekrar uykuya dalmamıza rağmen, bunun nasıl olabileceğini merak etmemize neden oluyor.

Peki Geceleri neden aniden uyanırız?

Bunu sizin için inceledik ve uykuya dalmadan hemen önce neden aniden uyandığımızı sizin için araştırdık ve karşımıza çıkan sonuçları aşağıda açıkladık.

Hipnik sarsıntılar tamamen normaldir ve endişelenecek bir şey yoktur. Ancak insanlar bunlara odaklanabilir ve bu da kaygıya neden olabilir.

Beyniniz Uyurken Sizi Felç Ediyor.

Geceleri neden aniden uyanırız

Uykumuz sırasında neden normal şekilde hareket etmediğimizi anlamak çok önemlidir. Çünkü en güzel rüyalara sahip olduğumuzda bile, dozu azalttığımız yerle tam olarak aynı noktada uyanırız. Bunun nedeni , beyinde kasların aktif olmasına izin veren hücreleri kapatan kimyasallar olmasıdır. Yani beyniniz aktif olarak çalışıyor olsa bile, vücudunuzdaki kaslar felçli kalır.

Farkındalık ve Uyuklamak Arasında Geçiş

Neden bazen tam anlamıyla felçli görünmediğimizi anlamak için, beyinde gerçekte neler olduğuna bir göz atalım. Orada 2 ana sistemleri düzenli bir hayat denetler. İlki, Retiküler Aktivasyon Sistemi (vücudumuzu kontrol eden bir sistem) olarak adlandırılır ve nefes alma gibi temel fizyolojik süreçleri yöneten kısımdır. Bu tam olarak yürüdüğünde, kendimizi tetikte ve huzursuz hissederiz yani uyanık kalırız. Bu sistemin karşısında, uykululuğu tetikleyen Ventrolateral Preoptik Çekirdek (Beynin uyku teşvik çekirdekleri denilebilir) tir. Beynin bu bölümü, kaslarınızı hareket ettirme yeteneğinizi kapatan kimyasalları serbest bırakır. Sonrasında uyuduğunuzda isebeyniniz farkındalık durumundan uykululuk durumuna geçer. Ancak bu, “açma-kapama” düğmesi gibi çalışmaz. Aslında bunu daha çok birinden diğerine geçiş yapan birbirine bağlı mekanizma olarak düşünebilirsiniz.

Beyniniz Gerçek Dünya İle Rüya Arasında Savaşıyor

Bu geçiş savaşları her zaman sorunsuz çalışmaz. Bir aksaklık olduğunda, beyniniz  gerçek dünya ile rüya dünyası arasında kontrol sağlamak için savaşır . Yani, örnek vermek gerekilirse bir futbol topunu tekmelemeyi hayal ettiğinizi varsayalım. Birden gerçekleşen olay aslında eşinize bir tekme atmanıza dönüşebilir ve bu ciddi sorunlar çıkarabilir. Sizi her zaman uyandırmaz, ancak hareket yeterince yoğun olduğunda uyandırır.

Bu tarz olaylar sürekli başınıza geliyorsa, sağlık için neler yapabileceğinizi öğrenmek için profesyonel yardım almalı bir uyku uzmanı doktora danışmanız daha iyi olacaktır.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.