Bir diş eti ağrısı geçirdiğinizde muhtemelen diş hekimine görünmek doğru olacaktır. Peki diş etlerinizle ilgili sorunlarınız olduğunda doktora anında görünemediğinizde ne yaparsınız?

Diş etlerinizin ağrımasının birçok nedeni vardır. Ama bir sürü diş eti problemleri ağrının hemen oluşmasını sağlamaz. Olası nedenler çok ufak ufak ağrı göstermeye başlar birden gerçekleşmez.
Başlıklar
Diş Eti Ağrısı Hastalığı
Bunun ilk belirtileri kanama, şişlik ve kızarıklıktır. Genellikle dişlerinizi iyi veya yeterince sık fırçalamadığınızda yada diş ipi kullanmadığınızda ortaya çıkar. Başlangıç aşamasında ağrı hissetmeyebilirsiniz.
Diş fırçalamak ve diş ipi kullanmaktan daha iyi bir iş yapmazsanız, diş eti hastalığınız daha da kötüleşebilir. Zamanla diş etleriniz dişlerinizden çekilerek küçük cepler oluşturabilir. Küçük yiyecek parçaları bunlara yapışarak enfeksiyona neden olabilir. Bu, dişlerin gevşemesine veya onları yerinde tutan kemiğin kırılmasına neden olarak diş kaybına neden olabilir. Bu noktada ağrı hissedebilir veya hissetmeyebilirsiniz.
Acıyan yara
Bunlar diş etleri dahil ağızda herhangi bir yerde görünebilir . Genellikle ağızda kırmızı lekeler olarak ortaya çıkarlar, ancak beyaz bir kaplamaya da sahip olabilirler. Kanser yaraları için özel bir tedavi yoktur , ancak bir veya iki hafta içinde kendiliğinden geçme eğilimindedirler. Aksi takdirde, doktorunuza veya diş hekiminize görünün.
Tütün Diş Eti Ağrısı Oranını Yükseltiyor
Sigara içiyorsanız veya sigara bırakma sakızları, nargile veya elektronik sigara kullanıyorsanız, diş eti hastalığına yakalanma olasılığınız kullanmayanlara oranla daha yüksektir.
Nargile ve elektronik sigara tarzındaki içeceklerin dumanları genellikle yanak ve diş eti arasına yerleştirildiği için ağzınıza sigaradan daha fazla zarar verebilir. Diş etleriniz dişlerinizden çekilebilir. Ağzınızın içinde ve diş etlerinizde yaralar oluşmasına sebep olur. Ağız kanserine de yol açabilir.
Ağız kanseri
Dilinizde, iç yanağınız da, bademciklerde veya diş etlerinde başlayabilir. Siz veya diş hekiminiz kanseri görebilirsiniz. Çünkü ağzınızda ortalama 1-2 hafta gibi süre geçtikten sonra iyileşmeyen bir yaralara benziyor. İlk başta acı verici olmayabilir. Göz, kulak, ağzınızda veya diş etlerine yaralar en belirgin şekilde görünmektedir. Birkaç hafta içinde iyileşmez ise diş doktorunuza görünmekte fayda olacaktır.
Apseli Diş
Dişinizin kökünden enfeksiyon kaptığınızda, bir iltihap cebi veya apse oluşturur . Bunlar her zaman acıtmaz ama çoğu zarar verir. Bazı apse dişler de diş etlerinin şişmesine neden olur. Diş etleriniz ağrırsa veya şişmişse, sağlık için diş hekiminize görünün. Tedavi etmek için bir kök kanala ihtiyacınız olabilir.