Başlıklar
Kara Cuma Black Friday Nedir?

Şükran Günü’nün ertesi günü, Başkan Abraham Lincoln’ün Şükran Günü tatilini Kasım ayının son Perşembe günü olarak belirlediği 19. yüzyılın sonlarından bu yana tatil sezonunun resmi olmayan başlangıcı oldu. Ancak gün, çok sonrasına kadar “Kara Cuma” adını kazanmadı.
Kara Cuma Adını Nasıl Aldı?
Şükran Günü‘nden sonraki Cuma günü gerçekleşen tüm alışveriş aktivitesi, perakendeciler ve işletmeler için yılın en karlı günlerinden biri oldu. Muhasebeciler, her günün kitap girişlerini kaydederken kazançı belirtmek için siyah kullandıklarından o gün Kara Cuma ( Black Friday ) olarak bilindi.
Dolayısıyla, Kara Cuma artık perakende sektöründe ve ekonominin geri kalanında kazançlı bir Cuma olarak biliniyor. Bunun nedeni, perakende ve tüketici harcamalarının ABD gayri safi yurtiçi hasılasının neredeyse % 70’ini oluşturmasıdır.
Perakendeciler satışlarını arttırmak için adı benimsedi. Daha fazla insanı alışveriş yapmaya teşvik etmek için firmalar, yalnızca o gün geçerli olan büyük indirimler sunmaya başladı.
Kara Cuma’da Alışveriş
Kara Cuma, artık tüketicilerin teknolojiden ayakkabılara kadar çeşitli ürünlerde büyük indirimlerden faydalanacağı bir gün olarak biliniyor. Yıllar geçtikçe, Black Friday‘de harcanan miktar arttı. Kasım ve Aralık’taki toplam tatil alışveriş sezonunda milyarlarca lira harcanıyor. 2002 yılında, alışveriş yapanlar tatil alışverişine toplam 416,4 milyar dolar harcadı. 2019 itibarıyla bu rakam% 75 artarak 730,2 milyar dolara çıktı.
Ulusal Perakende Federasyonu’na (NRF) göre, Black Friday 2019, 84,2 milyon mağazada alışveriş ve 93,2 milyon çevrimiçi alışveriş yapıldığı ve Şükran Günü hafta sonu boyunca ortalama 361,90 dolar harcadını açıklamıştı.
Black Friday’in tüketiciler için büyük bir alışveriş günü ve işletmeler için kazanç günü olarak bilinmesi şaşırtıcı değil. Ancak, her zaman harcama ve para kazanmaya bağlı değildi.
Tarih Boyunca Kara Cuma
1905’te, Kanadalı büyük mağaza Eaton’ın ilk Şükran Günü geçit törenine Noel Baba’yı Toronto şehir merkezinin sokaklarında bir vagona getirerek başladı. 1913’te sekiz canlı ren geyiği Noel Baba’nın kızağını çekti. 1916’da, tekerleme karakterlerini temsil eden yedi şamandıra geçit törenine Noel Baba katıldı.
1924’te, Eaton’ın geçit töreni, Kükreyen 20’lerdeki başarısını kutlamanın bir yolu olarak, New York’ta ünlü Şükran Günü geçit törenini başlatmak için Macy’s Mağazasına ilham verdi. Geçit töreni ertesi gün için alışverişi artırdı. Perakendeciler tatil satışlarının reklamını yapmadan önce o zamana kadar beklemek için bir beyefendi anlaşması geliştirdi.
1939’da Büyük Buhran sırasında Şükran Günü Kasım’ın beşinci haftasında düştü . Perakendeciler, tatil alışveriş sezonunun çok kısa olması nedeniyle iflas edecekleri konusunda uyardı. Başkan Franklin D. Roosevelt’e Şükran Günü tatilini dördüncü Perşembe gününe götürmesi için dilekçe verdiler ve Roosevelt buna uydu.
Ne yazık ki, bu zamana kadar Ekim sonuydu. Çoğu insan planlarını çoktan yapmıştı. Bazıları o kadar üzgündü ki bunun yerine tatil için “Franksgiving” adını verdiler. FDR’nin hamlesini sadece 25 eyalet izledi. Texas ve Colorado, bazı şirketleri çalışanlarına fazladan bir gün izin vermeye zorlayan iki tatili kutladı.
1941’de Kongre, Şükran Günü’nü Kasım ayının dördüncü Perşembe günü yapan bir yasa çıkardı.
1950’lerde insanlar Şükran Günü’nün ertesi günü hastalanmaya başladılar, aslında kendilerine dört günlük bir hafta sonu veriyorlardı. Çoğu işletme gibi mağazalar da açık olduğundan, takıntılı davrananlar da tatil alışverişlerine bir adım önde başlayabilirlerdi. Kimin maaşının kesilmesi gerektiğini ve kimin yasal olarak hasta olduğunu belirlemeye çalışmak yerine, birçok işletme o günü başka bir ücretli tatil olarak eklemeye başladı.
1966’da “Kara Cuma” terimi baskıda ünlendi. Bir pul koleksiyoncuları dergisi olan The American Philatelist’teki bir ilanda, Philadelphia Polis Departmanı, şehir merkezindeki mağazalardaki alışveriş kaosunu tanımlamak için adını kullandıktan sonra bir hikaye yayınlandı.
İlk başta satıcılar, haftanın “Siyah” günü ile ilişkili olumsuz çağrışımı takdir etmediler. Aslında, “Kara Cuma” ilk Cuma, Eylül 24, 1869 İki spekülatörler, Jay Gould ve James Fisk ile ilişkili bir yaratılmış ani yükseliş ve büst içinde altın fiyatlarının . Fiyatlar % 20 düşerken borsa çöküşü izledi. Altın fiyatlarındaki bozulma, emtia fiyatlarının % 50 düşmesine neden oldu. Tammany Hall Yolsuzluk Gould ve Fisk cezasız kaçmasına izin verdi.
Bir başka karanlık gün, Kara Perşembe , 24 Ekim 1929’da gerçekleşti. Büyük Buhran’ın başlangıcını işaret eden gündü. Bunu önümüzdeki hafta Kara Salı izledi . O gün borsa, büyük yatırımcıların hisse senedi fiyatlarını destekleme girişimlerine rağmen% 12 değer kaybetti.
Adın olumsuz çağrışımlarına rağmen, Kara Cuma 2020 de milyonların alışverişleri ile Türkiye’de de kutlanmaya devam ediyor.
araştırma thebalance sitesinden destek alınarak yapılmıştır.