Alzheimer Nedir ? Belirtileri ve Tedavileri

Alzheimer Nedir?

Çoğumuz yaşlandıkça en basit şeyleri hatırlama yeteneğinin zayıflamaya başladığını görüyoruz. Bu unutkanlık, tıpta Alzheimer hastalığı olarak bilinen şeydir. Alzheimer hastalığı, bir kişinin düşüncesini, hafızasını ve davranışını etkileyen çok yaygın bir demans türüdür. İstatistikler, Alzheimer’ın en yaygın bunama türü olduğunu ve bunama vakalarının yüzde 60 ila 80’inin Alzheimer olduğunu göstermiştir. Hafızadaki kaybı ve kişinin günlük yaşamını etkileyebilecek diğer bilinçsel engelleri ifade eden bir terimdir. Popüler inanışın aksine, Alzheimer yaşlanmanın bir yan ürünü değildir.

 Yaşlanma, bu hastalığın görülme sıklığı için çok büyük bir risk faktörü olsa da, 65 yaşın altındaki birçok insanda da hastalık vardır. Farklı yaş gruplarında Alzheimer üzerine yapılan Amerikan merkezli bir çalışma, 65 yaşın altındaki yaklaşık 2 bin Amerikalıda bozukluğun olduğunu gösterdi. Alzheimer, bozukluğun şiddeti gittikçe kötüleştiğinden ilerleyici bir hastalıktır. Semptomlar kötüleşecek ve hasta, konuşmanın ne hakkında olduğunu unutmaya devam edeceği için konuştuklarını hatırlama yeteneğini bile kaybedebilir. Hastalar sık sık gidecekleri adresleri unutabilir.Hatta kendi isimlerini ve yüzlerini bile unutabilirler. Konuşma, okuma ve yazma yeteneklerini kaybedecekler. Ruh halindeki değişimler ile birlikte ajitasyondaki sık değişikliklerle içe kapanışlar başlar.

Genel olarak çevrelerine karşı ilgisiz hale gelirler. Alzheimer, nörodejeneratif bir hastalık olduğu için beyin hücrelerinin ölümünden kaynaklanır. Beynin boyutu küçülmeye başlar ve sinir hücreleri arasındaki bağlantılar gitgide küçülmeye devam eder. Şu anda, bu bozukluğun tedavisi yoktur, ancak hastalığın semptomlarını kontrol altına almanın yolları vardır.

Alzehimer Belirtileri

Hastalığın kesin nedenleri henüz anlaşılamamıştır. Alzheimer, beyindeki amiloid plaklarının ve düğümlerin birikmesinden kaynaklanır. Bunlar sinir hücresi bağlantılarının bozulmasına ve beyin dokusunun kaybına neden olur. Bu hastalığın hastalarının beyinlerinde sinyal iletiminin etkili bir şekilde gerçekleşmemesinin bir sonucu olarak, bazı kimyasallarda eksiklik olabilir.

Yukarıda belirtilen olayların arkasındaki neden henüz bilinmemektedir. Bunlara katkıda bulunabilecek risk faktörleri vardır. Bunlar şunları içerir:

Yaş : 65 yaşın üzerindeki kişiler, Alzheimer için iki kat daha fazla risk altındadır.

Cinsiyet : Kadınlar, Alzheimer hastalığına daha yatkındır, çünkü görülme sıklığı 65 yaşın üzerindeki insanlar arasında, hastalığa sahip kadınların erkeklerden iki katı kadar. Bunun nedenleri henüz bilinmemektedir.

Genetik faktörler : Genetik faktörler de hastalığın bulaşmasında rol oynayabilir. Ancak güçlü bir etkinin henüz nadir olduğu görülüyor.

Hastalığın semptomları başlangıçta hafif olabilir ama sonrasında şiddetlenebilir. Bu hastalığa sahip iki kişinin tam olarak aynı semptomları yaşaması olası değildir, ancak herkes tarafından deneyimlenebilecek bazı ortak göstergeler vardır. Hastalığın ilk semptomları aşağıdaki gibidir;

– Hafıza kayıpları

– Anahtarlar, gözlükler gibi günlük eşyaları kaybetmek

– Bir sohbette sık kullanılan kelimeleri unutmak

– Tanıdık yollarda yol kaybetmek

– Sohbetleri unutmak

Semptomlar bir süre içinde artış gösterebili, hastanın günlük yaşamına müdahale etmeye başlayacaktır.

Alzheimer Tedavisi

Alzheimer’ın tedavisi yoktur çünkü beyin hücrelerinin ölümü tersine çevrilemez. İnsanların hastalıkla yaşamasını alıştırabilecek müdahaleler olabilir. Demans tedavisinin önemli unsurları şunlardır:

– Alzheimer ile birlikte meydana gelen herhangi bir koşulun yönetimi.

 Günlük bakım programları ve aktiviteleri

 Destek ve hizmetlere katılım.

İlaç tedavisi

Demans hastalığını değiştirebilecek herhangi bir ilaç yoktur, ancak bazıları kesinlikle semptomları azaltabilir ve yaşam kalitesini artırabilir.

Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüşler, bir hekimin tavsiyesinin yerini alamaz. Daha fazla ayrıntı için lütfen tedavinizi yürüten doktorunuz ile irtibat kurunuz.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.